Hasznos tanácsok a nyári lovagláshoz

Forrás: Kelemen Zoltánné - Alsóhegyi Tarka Major Kft.
Kép: Kelemen Zoltánné - Alsóhegyi Tarka Major Kft.

A lovasoknak és a lovaknak is számos kihívással kell szembenézniük a tikkasztó nyári napok alkalmával. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat és hasznos ötleteket.

Lassan, de biztosan kúszik a hőmérő higanyszála a nyárias hőmérséklet irányába. A forró nyári napok a lovasokat és lovakat egyaránt kihívás elé állítja. Míg mások a tóparton lenge ruhákban hűsölnek, a lovasoknak ilyenkor is marad a hosszú nadrág, zárt cipő, rövid ujjú póló kombináció, természetesen – a biztonságuk érdekében – a kobakkal, gerincvédővel, kesztyűvel kiegészítve.

 

 

Nyári lovas ruházat

 

Jogosan merül fel a kérdés a kezdő lovasokban, hogy ilyenkor mit tudunk tenni annak érdekében, hogy komfortosabban érezzük magunkat?

 

Szerencsénkre a lovasruházat kínálata kimeríthetetlen, így már nagyon könnyű anyagból is találhatunk csúszásmentes betéttel rendelkező lovaglónadrágot, vékonyabb anyagú lábszárvédőt. Kobakból is tudunk már választani kifejezetten jól szellőző modelleket, melyeknek nyílásain apró rácsszerkezet hivatott visszatartani a hívatlan szárnyas vendégeket. Spagettipántos, illetve ujjatlan pólóba nem csak illetlenség, hanem kellemetlen is lehet lovagolni, hiszen a terepen az ágak, de még a levelek is összekarcolhatják bőrünket, nem is említve a vérszívókat, amiknek így jóval könnyebben prédáivá válhatunk. Ellenük hathatósan védekezhetünk rovarriasztó permettel, melynél különösen fontos tudni, hogy nem csak számunkra fontos a védelem, a lovak számára is lehet speciálisan, az ő igényeikre kifejlesztett rovar riasztó spray-t – vagy akár illóolajat -választani.

 

 

Nyári lovaglás során elsődleges a folyadékpótlás, ha terepre indulunk, mindig vigyünk magunkkal megfelelő mennyiségű frissítő innivalót. A nyeregre akár puha falú, kisebb méretű hűtőtáskát is akaszthatunk, amiben hosszabb ideig hűvösebb marad az innivalónk. Lehet kapni már nyeregre akasztható termoszt is, ugyanerre a célra. Forróságban érdemesebb az erdős, ezáltal árnyékosabb terepeket előnyben részesíteni, lovaspályán azonban árnyék híján, a munka mennyiségén, intenzitásán tudunk könnyíteni.

 

Hasznos tudnivalók a lovasoknak

 

A nyári táborok indulásával a gyermekekre fokozottan figyelni kell, a megfelelő folyadékpótlás fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Amennyiben a táborozáshoz választott lovarda nem rendelkezik fedeles lovardával, a szülők nyugodtan megérdeklődhetik, hogy a napi lovaglást-lovaglásokat milyen napszakra időzítik? Délelőtt 11-től délután 16 óráig kifejezetten meleg lehet, sem a gyerekeknek sem a lovaknak nem célszerű ilyenkor testmozgást végezni. Semmiképpen se feledkezzünk meg a megfelelő faktorszámú naptejről sem, hiszen a  fedetlen testfelületek könnyen leégnek. A kobak levétele után könnyű sapka is célszerű a napszúrás megelőzéseképpen.

 

 

 

Mit tehetünk a lovakért a nyári időjárásban

 

A lovak számára is megkönnyíthetjük a nyári időszakot néhány óvintézkedés betartásával. A legelőn való tartózkodást ilyenkor kibővíthetjük az éjszakai órákra, ha nincs erre lehetőség, akkor mindenképpen biztosítsunk megfelelő árnyékot számukra, hiszen ők is tudnak hőgutát kapni. Már a legelő tervezésénél érdemes erre gondot fordítani, pár fát, bokrot telepíteni számukra, hiszen ez nem csak a napsütés, hanem az eső és a szél elleni védelmet is szolgálja. Számukra is nagyon fontos a folyadékpótlás, a megfelelő mennyiségű friss víz rendelkezésre állása, a nyári nagy melegben természetesen ők is fokozottabban izzadnak. Patás pajtásaink számára kapható itatóvizükbe keverhető elektrolitos por, amely az izzadás során elvesztett ásványi anyagok pótlására szolgál, de a nyalósó kihelyezése is kifejezetten fontos ebben az időszakban. Szőrük ápolása a téli, szőrváltáskori időszakhoz képest ugyan jóval egyszerűbb, de semmiképpen ne feledkezzünk meg az izzadságba beleragadt por, sár eltávolításáról lovaglás előtt. Munka után állott vizes szivaccsal töröljük át őket, így jóval könnyebb a tisztántartás, és nekik is felüdüléssel szolgál. A hideg vizes slaggal való fürdetést nagyon sok ló szereti, de itt is fontos a fokozatosság, kimelegedett lovat soha ne fürdessünk kúthideg vízből! Pihenő időszakukban betehetünk közéjük egy szórófejes locsolót, nagyon aranyosan tudnak zuhanyozni a saját maguk örömére, így nem utolsósorban patáik vízháztartását is rendben tarthatjuk. A forró homokon a pata szaruanyaga nagyon könnyen kiszáradhat, rendszeresen figyeljünk oda ennek ápolására is, ha szükséges gyakrabban hívjuk kovácsunkat. Extrém kiszáradás esetén körmölés előtt pataáztatás javasolt.

 

 

A legelőn lévő legyek, szúnyogok is nagyon megkeseríthetik kedvencünk életét, az ő számára is nagy választékban találunk már rovarriasztó szereket, használhatunk praktikus légytakarókat, légymaszkokat, légysallangot. Néhány ló érzékeny az erős napsütésre, a nagyon vékony világos szőrrel borított – például orr – részeket nekik is bekenhetjük naptejjel, védhetjük testüket ekcématakaróval.

 

 

Címkék: hobbilovaglás / lovaglás / nyári meleg / ötletek / tereplovaglás / tippek