Gyógyító természet – A legjobb erdőterápiás könyvek

Forrás: Bejárható Magyarország Program Szakmai Műhely - Ilycsin Zsuzsa
Kép: Ilycsin Zsuzsa

A stresszből eredő betegségek modern világunk új problémái, melyeket a természet ősi erejével gyógyítani, ellensúlyozni lehet az erdőterapeuták szerint.

A sinrin-joku azaz az erdőfürdőzés tudománya a japán kultúra meghatározó eleme. Napjainkban egyre többször és több helyen beszélnek arról, hogy kiemelkedően nagy gyógyító hatással bír, ha kiszakadunk a nagyvárosi stresszből és hagyjuk, hogy átjárjon bennünket az erdő és a természet békéje. Az erdőterápiaként, vagy más néven erdőfürdésként (eredeti nevén: shinrin-yoku) emlegetett rendszeres séta gyógyító titka abban rejlik, hogy a természet megnyugtatja az embert, melynek hatására a szívritmus is lelassul, s a szervezet sem termel olyan kémiai anyagokat, melyek stressz hatására termelődnének nagy mennyiségben.

 

A könyvesboltok polcain idén több új kiadvány is megjelent a témában, így csokorba gyűjtöttük a kínálatot. Az ünnepek közeledtével remek ajándékötlet természetszerető vagy túrafüggő ismerőseinknek valamelyik kötetre lecsapni és a téli estéken elmerülni az erdőfürdőzés tudományába, művészetébe.

 

 

 

Mijazaki Josifumi: Sinrin- Joku, erdőfürdő, a japán módszer a testi-lelki egészséghez

 

 

 

A kötet szerzője Mijazaki Josifumi professzor, az erdőfürdőzés szakértője kalauzol végig ezen a különleges utazáson. Megtudhatjuk mi is az a természetterápia és megismerhetjük a sinrin-joku gyökereit a Japán kultúrában. A japán gondolkodásmódban az ember egyenrangú fél, nem pedig a természet felett áll. A könyvben praktikus tanácsokat kapunk a sinrin-joku gyakorlatára: hogyan meditáljunk és kapcsolódjunk ki a természetben akárhol is éljünk a nagyvilágban. Akkor sem kell elkeserednünk, ha nincs lehetőségünk minden héten erdőben sétálni, a természet relaxációs erejét még városi környezetben is megtalálhatjuk, legyen az egy közösségi kert, egy új növény a lakásunkban, vagy akár az illóolajok használata. A természetterápia tudományos hátterébe is részletes betekintést kaphatunk, megtudhatjuk miként mérhető a stressz, milyen erdőterápiás kutatások zajlottak az elmúlt években és befolyásolhatja-e az erdőterápia az immunrendszerünk működését?

 

 

Kiadó: HVG Kiadó Zrt. 

Megrendelés: https://hvgkonyvek.hu/konyv/sinrin-joku-erdofurdo-a-japan-modszer-a-testi-lelki-egeszseghez

Ár: 3900 Ft (Internetes ár: 3120 Ft)

 

 

Dr. Csing Li: A fák gyógyító ereje – Az erdőfürdőzés tudománya és művészete

 

 

A sinrin-joku szakértőke Dr. Csing Li egyéni kutatásait ismerhetjük meg a Kossuth Kiadó kötetéből. Írása rávilágít, hogy az erdőterápia hatása nem csupán az erdő látképében rejlik, hanem az azt átjáró természeti hangokban is. Ez lehet a csordogáló patak, a lomkoronák között susogó szél, vagy madárcsivitelés is. Tudtuk-e, hogy az emberi fül a 2500 és 3000 hertz között tartományokban lévő hangokra a legérzékenyebb? A madárdallamok bizony ott szólalnak meg, így nem véletlen mondjuk rá, hogy zene a füleinknek. Továbbá olyan értékes információkra bukkanhatunk a lapok hasábjai, mint például a japán komorebi szó jelentése, melyet az alacsonyan álló nap beszűrődő fényére, a hajnali párán vagy ritkás ködön áthatoló napsugárra használnak. Ezzel szemben a városi emberek a számítógépük, okostelefonjuk tévéjük által kibocsájtott fényt látják nap nap után, mely teljesen elidegeníti őket a természetes környezetüktől. A könyv gyakorlatai azt segítik elő, hogy felfedezzük az egész világot körülöttünk, olyan apró és könnyen megvalósítható praktikákkal, mint, hogy közel sétálunk egy levélhez és apró részletességgel megfigyeljük az erezetét, vagy éppen egy virág szirmainak mintázatán időzik el a tekintetünk. Minden erdő illata attól függ, milyen fák alkotják, a kötet segítségével a különböző erdők illatjegyeit is megismerhetjük, hogy aztán később mi magunk a gyakorlatban is próbára tegyük szaglásunkat. Erdőfürdőzni még a munkahelyünkön is lehet, pár csepp örökzöld növény illóolaja például segít a fáradtság, feszültség és szorongás elűzésében. A gyönyörű fotókkal illusztrált könyv végén elhelyezett POMS-teszt kitöltésével magunk is meggyőződhetünk az erdőterápia hatékonyságáról.

 

 

Kiadó: Kossuth Kiadó

Megrendelés: https://www.kossuth.hu/adatlap/konyv/4494/sinrin-joku

Ár: 4500 Ft (Internetes ár: 3825 Ft)

 

 

Sarah Ivens: Erdő terápia – Sinrin-joku, avagy zöld út a boldogsághoz

 

 

 

Sarah Ivens kötete a legolvasmányosabb a górcső alá vett könyvek közül, mely könnyen megvalósítható, egyszerű ötletekkel segít abban, hogy miként építhetjük be mindennapjainkba a természet jótékony erejét, akár párunkkal, gyerekekkel vagy egymagunkban szeretnénk kiélvezni mindezt. Évszakok szerinti lebontásban olyan ötletekből inspirálódhatunk, melyekkel felfedezhetjük az adott időjárás és évszak örömeit. Különleges és igen hasznos fejezet a Szülők a szabadban, ahol a család szabadtéri időtöltéshez temérdek hasznos tippet olvashatunk. A kincskeresés, állati nyomozás, rákászás, bogárnézés felejthetetlen élmény a gyermekek számára, hisz nekik is szükségük van a friss levegőn eltöltött időre ahhoz, hogy az iskola stresszét és a városi nyüzsgést időről időre maguk mögött hagyják. A könyv tanácsait kipróbálva nem csak magunkon, hanem társas kapcsolatainkon is érezhetjük a sinrin-joku jótékony hatását, kitörhetünk a napi rutin és szürkeség mókuskerekéből.

 

 

Kiadó: Libri Kiadó

Megrendelés: https://www.libri.hu/konyv/sarah_ivens.erdoterapia.html

Ár: 3499 Ft (Internetes ár: 3324 Ft)

 

 

Oliver Luke Deloire: Shinrin-yoku – Az erdő gyógyító ereje

 

 

 

A tökéletes könyv az esti olvasáshoz, a fáradt, hajtós napok után. Bizonyára sokan ismerik az érzést, hogy bár a nap végén nagyon szeretnének az ágyban kuckózva olvasni egy kicsit, azonban az első pár mondat után leragad a szemük a fáradtságtól. A kötet rövid, gyönyörű fotókkal kísért szövegei pihentetik és kikapcsolják elménket egy-egy stresszes nap után. Amennyiben könnyed kikapcsolódára vágyunk ne a közösségi oldalak hírfolyamát pörgessünk, hanem inspirálódjunk, tervezzük újra legközelebbi erdei sétáinkat a könyv segítségével!

 

 

Kiadó: Scolar Kiadó

Megrendelés: https://www.scolar.hu/shinrin_yoku_az_erdo_gyogyito_ereje_2187

Ár: 2999 Ft (Internetes ár: 2549 Ft)

 

 

 

A könyvek bár azonos témát ölelnek fel, mégis mindegyik kicsit más szeletére világít rá az erdőfürdőzés esszenciájának. Egyes kiadványok nagyon olvasmányosak, míg mások a fotókon keresztül szeretnék becsempészni otthonunkba a természet nyugtató erejét. Bármelyiket is emeljük le a könyvespolcról, az igényességük biztosíték arra, hogy nem csalódunk választásunkban.

 

Címkék: erdőterápia / könyvajánló / sinrin yoku