Fórumot tartottak a szabadidőlovasok érdekében

Forrás: Kelemen Zoltánnné - Alsóhegyi Tarka Major Kft.
Kép: Kelemen Zoltánné - Alsóhegyi Tarka Major Kft.

Fórumot tartott a szabadidőlovasok jelenlegi helyzetéről 2018. március 6-án a Magyar Lovassport Szövetség a Nemzeti Lovardában.

Juhász Tibor a Magyar Lovassport Szövetség elnökségi tagja köszöntötte a résztvevőket, majd Csilló Rita részletezte számunkra, miért hívtak életre ennek koordinálására egy Szabadidős Ügyvivő Bizottságot. Elmondta, szeretnék elérni, hogy legyen átjárhatóság a lovardák és a szabadidős versenysorozatok között, manapság ugyanis még igencsak hiányzik e téren az összetartás.

 

marad!!!

 

Jelenleg nem található egy egységes adatbázis, ahol a szabadidőlovasok tudomást szerezhetnének egymásról, versenyekről, melyek kifejezetten hobbilovasoknak szólnak, valamint szükségessé vált egy érdekvédelmi szervezet is, mely’ őket képviseli. Ezen célok érdekében 2017-ben a Magyar Lovassport Szövetség felkérte Schaller Gábort, Ferenczi Richárdot, Vaskó Attilát és Csilló Ritát a szabadidős szakág előkészítő bizottsági tagságára, Csilló Rita elnökletével.

 

A hivatalos szakág alapítás március 24-én, közgyűlés alkalmával zajlik majd a Nemzeti Lovardában, ahol megválasztják a szakág elnökségét. A szakág szabályzata 2018. február 1-től hatályos, Lázár Vilmos a Magyar Lovassport Szövetség elnöke jóváhagyásával. Az ügyvivő bizottság összeállított egy keretszabályozást, mely’ útmutatást jelent a szabadidőlovasoknak, ezt kiegészítendő a saját vagy valamely elfogadott más versenysorozat versenyszabályzatával, kiterjesztve pl.: a versenyzők öltözékére az általuk használható felszerelések listájára is. A frissen alakuló szakág szeretne átjárhatóságot biztosítani a lovastársadalomnak, megyék, régiók között is, a régióvezetők segítségével, kapcsolatot teremteni a lovardák között, tudósítani egymást a szervezendő rendezvényekről, egy egységes nevezési lehetőséget biztosítani, kiforrott, működőképes rendszert használni.

 

Ezzel mindenki számára megkönnyítenék a versenyrendezést az előírásoknak megfelelően. Az edzők, oktatók nyilvántartása mellett célul tűzték ki a folyamatos továbbképzéseket is. A szövetség fontosnak tartja a kapcsolattartást a lovasokkal, gondoljunk itt akár egyéni lótartókra is akik egy egyszerű regisztrációval bekerülhetnek a rendszerbe, így érdekeiknek megfelelően el tudnak járni. Nagy gondot szeretnének fordítani az állatvédelemre, a lovak jólétére, pihenési idejük betartására vagy akár egy indokolatlan eszközhasználatra is.

 

marad7

 

Gyermekcipőben járó szakágról lévén szó, érdemes a Magyar Lovassport Szövetség oldalán figyelemmel kísérni tevékenységüket, munkájukat. Délután az edzők, oktatók továbbképzésének keretében rendezték meg Széplaki Pál mesteredző pályaépítő kurzusát. Pali bácsi humorral sűrűn tűzdelt előadásán mindenki számára érthetően először az alapoktól kezdték a résztvevők: felelevenítették a pálya fogalmát, beszélgettek az ideális talajról, és a terepen való lókiképzés fontossága is terítékre került. Beszéltek az akadályokról, ezek egymástól való távolságáról, anyagáról. Megtudhatták, hogy melyik akadályt, hogyan ugorja meg a ló, ezáltal rajzoltak ideális íveket, de kitértek a pálya vonalvezetésére, jól lovagolhatóságára is.

 

Pali bácsi felhívta az érdeklődők figyelmét a színek fontosságára, hiszen egy környezetébe beleolvadó akadályrúd a ló számára is nehezen észrevehető. Az előadást a pályaépítést végző szakember munkájának méltatásával zárták, hiszen szabadidőlovas versenyt sem lehet rendezni szakképzett pályaépítő nélkül, aki hivatalos személyként vesz részt egy versenyen, szaktudásától nagyban függ a verseny kimenetele is.

 

További információ: www.lovasszovetseg.hu

Címkék: Magyar Lovassport Szövetség / szabadidőlovasok