Ehető gyomnövények a természetben

Forrás: Bejárható Magyarország Program Szakmai Műhely

Rengeteg értékes vitamin bújik meg az olyan haszontalannak vélt gyomnövényekben is, mint a vadcikória vagy a tyúkhúr. Őseink hasznos tudását érdemes generációról generációra továbbadni és megőrizni.

Napjainkban nem sokat foglalkozunk a kertünkben, mezőkön vagy árokparton növő gyomnövényekkel. Legtöbben haszontalannak tartjuk őket, vagy bosszankodunk, ha a pázsitban megjelenik a csalán, esetleg a sárga virágú gyermekláncfű, pedig, ha tudjuk, melyik gyomnövényt, mire célszerű felhasználni, izgalmas és egészséges gasztronómiai felfedezéseket tehetünk.

 

Vadcikória, mezei katáng

 

A maximum 1,5 méter magasra növő, kék virágú mezei katángot vagy más néven vadcikóriát sok helyen megtaláljuk mezőkön, legelőkön. Tavasszal fiatal hajtásait érdemes fogyasztani azoknak, akik jobb étvágyat szeretnének, salátakeverék részeként érdemes ilyenkor felhasználni. Ujjnyi vastag, répaszerű gyökeréből évszázadok óta teát főznek. Érdekesség, hogy a középkorban varázserőt tulajdonítottak a növénynek, úgy gondolták sebezhetetlenné tesz. Epe és májbántalmakra, illetve magas vérnyomás kezelésére használják a népi gyógyászatban. A vadcikória nemesített változatából készítenek leggyakrabban pótkávét, ám a pörkölt vadcikória gyökeréből is főzhető egészséges kávépótló ital, mely’ a 18.században a franciák kísérletezéséből született meg.

 

Tyúkhúr

 

A szárnyasok által kedvelt zöldféle friss hajtásait salátákhoz vagy pesztó készítéséhez szokták leggyakrabban használni. A tyúkhúrból készült tea csökkenti a vérben lévő koleszterin szintet, segíti az epe és veseműködést.

 

 

Nagy csalán

 

A csalán mindenhol felbukkanó gyom- és gyógynövény, melynek pozitív hatásai közismertek. Vértisztító, reumatikus betegségekre, ízületi gyulladásokra is használják. A csalánból készült tea rengeteg ásványi anyagot, köztük sok vasat tartalmaz, de csalánfőzeléknek elkészítve is kiváló fogás. Friss levele hisztamin tartalma miatt csillapítja a rovarcsípés okozta viszketést.

 

Lósóska

 

A lósóskát népiesen órom, bábilló vagy bábikó néven emlegetik. Enyhe hashajtó tulajdonságokkal rendelkezik, ezért fogyasztása javítja az emésztést. Mindemellett erősen antibakteriális hatása van, a főzetéből készült borogatással hatékonyan kezelhetőek a különféle bőrgyulladások, valamint csaláncsípés esetén az érintett területet érdemes lósóskával bedörzsölni, mely’ azonnal csökkenti az égő, viszkető érzést. Túlzott vagy hosszan tartó fogyasztása nem javasolt, mert a benne található anyagok vesekő kialakulásához vezetnek. Alkalmankénti felhasználásának viszont csak jótékony hatásai vannak. Leggyakrabban teát készítenek belőle, de a hagyományos sóskafőzelékhez hasonlóan is el lehet készíteni.

 

 

Kövér porcsin

 

A növény kiemelkedően gazdag az Omega3 zsírsavakban, magas C és E vitamin tartalma van, valamint béta karotint is tartalmaz. Elsősorban salátának, levesnek vagy főzeléknek készítik el, a középkorban a nehezen gyógyuló sebek kezelésére is használták. Alapos megmosása után szendvicsek üde íz- és színfoltja lehet, ugyanúgy mintha salátalevelet raknánk rá. Íze enyhén savanykás, cukorborsóra emlékeztető.

 

 

Gyermekláncfű

 

A pitypang, azaz más néven gyermekláncfű csökkenti a vércukorszintet, így elsősorban cukorbetegnek jótékony a fogyasztása, növeli az étvágyat és javítja az általános erőnlétet. Zsenge leveleiből salátát vagy főzeléket készítenek leggyakrabban. Érdemes megjegyezni, hogy a levelei a növény virágzásakor tartalmazzák a legtöbb C-vitamint, ekkor érdemes leszedni. Gyógyteája számtalan vese- és májpanasz esetén hatékony, fogyasztását kúraszerűen javasolják. Tejnedvét ránctalanításra és szeplők halványítására használja a népgyógyászat.

 

 

Az összes gyom-és gyógynövény gyűjtése esetében íratlan szabály, hogy azokat olyan helyeken gyűjtsük, ahol nem érte szmog, vagy egyéb más szennyeződés, például permetezés. Csak olyan növényt kóstoljunk, amelyet biztosan felismerünk, hiszen, ha összetévesztjük más növényekkel, akkor súlyos mérgezést kaphatunk. Amennyiben nem vagyunk gyakorlottak, érdemes tapasztalt emberekkel közösen gyűjtögetni indulni és mellettük gyakorlatot szerezni a biztos felismerésükben. Számos hazai nemzeti park szervez gyógy- és vadnövény felismerést tanító közös túrákat, így ha szemfülesek vagyunk ezekhez a rendezvényekhez is csatlakozhatunk.

 

 

Fűben-fában – Gyógynövényismereti túra

 

 

Kapcsolódó cikkek:

Az erdei “éléskamra” használatának szabályai

 

Ne vigyük haza az erdőben gyűjtött magvakat!

 

 

Címkék: ehető gyomnövények / kisokos / természet