Egy napos kirándulóprogramok

Forrás: Bejárható Magyarország Program Szakmai Műhely
Kép: BMP Szakmai Műhely

A hétvégi programok tervezgetésénél sokszor tanácstalanok vagyunk, hova érdemes kimozdulni a város zajából. Most segítünk, hogy már lehessen is húzni a bakancsot!

Földön, vízen, levegőben…

Nem kell extrém kikapcsolódást választani ahhoz, hogy új perspektívából csodáljuk meg a tájat. Gyerkőccel érkező családok és az idősebb korosztály is csemegézhet az összegyűjtött kirándulásokból. Biztonyára sokat emlegetjük majd a libegőről megcsodált őszi táj látványát, vagy a Dunakanyar csodás panorámáját a vízen hajókázva! Kis szerencsével még az erdő titkos lakóit is megleshetjük, miközben a Börzsöny legszebb tájain zakatolunk a kisvasúton.

 

 

Sétahajózás Visegrádról

Visegrádot nem lehet, megunni, akkor sem, ha már megcsodáltuk a tájat a Fellegvárból és a bobpályás élménycsúszást is kipipáltuk a bakancslistánkon. A hajóállomásról induló sétahajó a Dunyakanyar legszebb részeit, festői szépségű tájait fedi fel előttünk: Nagymaros és Visegrád különleges arcát csodálhatjuk meg a folyóról.

 

 

Budapest – Libegővel a János-hegyre

Ideális program azok számára, akik nem szeretnének messzire utazni a fővárostól, mégis természetközeli élményre vágynak. A Zugligetből induló libegővel egészen a János-hegyig utazhatunk. A libegő kialakításánál figyeltek rá, hogy a kisgyermekkel érkezők és idősek is biztonságosan bele tudjanak ülni a mozgásban lévő székekbe. A libegő végállomásától nagyjából 30 perces, könnyű sétával juthatunk el az Erzsébet kilátóig.

 

 

Börzsöny – Kisvasúttal a Királyréti tanösvényig

Mi lehetne jobb őszi program, mint Kismarostól indulva végigzakatolni a vadregényes Börzsöny csodálatos tájain a Királyréti Erdei Kisvasúttal? Kiszakadni a városi betondzsungelből és érezni az ősz illatát, megcsodálni az ezer színben tündöklő erdőt. A programot bátran választhatják családok, idősek, vagy éppen a romantikus programot kereső párok is. Királyrétről rengeteg hosszabb-rövidebb túraútvonal indul, jó választás lehet a Királyréti tanösvény, mely 2,9 kilométer hosszan kanyarog.

 

 

9 állomásán megismerhetjük a környékbeli erdők és tavak élővilágát, illetve a kisvasutak és a helyi vasbányászat történetét is. A gyermekek számára a Látogatóközpontban rajzos kalandfüzetet vehetünk, aminek útmutatásával és a táblák állomásainak segítségével titkos rejtvényt fejthetnek meg a barangolás végére.

 

 

Zebegény – Kerékpáros tekergés

A Dunakanyar ékszerdobozaként fémjelzett Zebegényt jól kiépített kerékpárút köti össze a környező településekkel. Ha csak egy rövidebb élménytekergést szeretnénk, akkor érdemes Nagymaros irányába elindulni a bringaúton, ahol festői panoráma és hatalmas hegyek keretezik a látképet. Akkor sem kell aggódni, ha gyerekekkel érkezünk, hiszen a lélegzetelállító látványt érdemes többször megcsodálni és pihenőket beiktatni, így az apróbbak is bírni fogják a tempót. Nagymarosnál mintegy az út megkoronázásaként megcsodálhatjuk a túlparton magasodó Visegrádi várat és – amennyiben szombati napra időzítjük a kerekezést, úgy mindenképpen – nézzünk be a nagymarosi piacra, ahol helyi termelőktől vásárolhatunk mézet, tejtermékeket, egyedi kézműves portékákat és megannyi helyi kincset.

 

 

Oxigén sétaút – Lillafüred Libegő Park

Az Oxigén sétaút 7 kilométer hosszan kanyarog a Bükk különleges, klimatikus gyógyhelyén. Útközben megismerhetjük a környék gazdag állat-és növényvilágát, felfedezhetjük az erdőben megbúvó Szent István és Hajnalka forrást, valamint a környék zarándokhelyeit és a gyógyító köveket. Natura 2000 védettség alatt álló helyeken barangolhatunk egyik állomásponttól a másikig, ahol az információs eszközök az ember minden érzékszervére hatnak.

 

 

A kirándulást kiegészíthetjük a kuriózumnak számító Lillafüredi Libegő kipróbálásával, mely’ Lillafüredről 1080 méter hosszan szállítja az utasokat a Jávorhegyre. A hegyállomástól egy rövidebb, 2,2 kilométeres gyalogtúrával Bükkszentkeresztre túrázhatunk, vagy a Rollerösvényen próbálhatjuk ki a legújabb kétkerekű attrakciókat. Csak vezetett túrákkal, profi túravezetők segítségével vehetők igénybe a tereprollerek és monster bike-ok, melyeken 3 kilométer hosszan a Jávor-hegy csúcsáról a Libegő-alsó állomásához gurulhatunk. 16 év felett bárki bátran csatlakozhat az új típusú családi kikapcsolódáshoz.

Címkék: családbarát / egy napos kirándulás / Kisvasút / libegőzés / sétahajó / tanösvény