Égetés helyett komposztálj!

Forrás: Bejárható Magyarország Program Szakmai Műhely - Ilycsin Zsuzsa, www.levego.hu
Kép: Ilycsin Zsuzsa

Az avarégetés súlyos egészségkárosító hatásáról nem lehet eleget beszélni. Többnyire csak a megszokás vezérli a füstölőket, holott a levelek komposztálása sokkal egyszerűbb és környezetbarátabb.

A tél közeledtével a fák megválnak gyönyörű lombkoronájuktól, az őszi kertekben színes levélszőnyeg borítja be a talajt. Vajon tényleg azzal teszünk a legjobbat mikrokörnyezetünknek, ha utolsó szálig összegereblyézzük a rakoncátlan leveleket, vagy csak a megszokás vezérel bennünket?

 

Természetes talajtakaró

 

A lehullott falevelek sokkal hasznosabbak, mint gondolnánk. A néhány centis falevél szőnyeg természetes dolog ott, ahol fák nőnek, gondoljunk csak az erdőkre. A falevél réteg egy komplett mini ökoszisztémát zár magába, egy kis miniatűr világot, melyben sokan élnek és függenek a levéltakaró meglététől. A szalamandrák, mókusok, varangyok, cickányok, földigiliszták és rengeteg rovar faj lel élelemre vagy éppen meleg otthonra a jól szigetelő avartengerben.

 

Rengeteg nappali és éjjeli lepke – báb formában – telel át az avarban, s ha az összes levelet összegyűjtjük ezektől a színes és gyönyörű rovaroktól is „megszabadulunk”. Továbbá a madarak fontos tavaszi táplálékainak nagy része is az avarban él, melyekkel a következő énekes madár generációt nevelik kertünkben.

 

 

A levelek bomlás közben természetes mulccsá alakul, mely’ adalékanyagoktól mentesen trágyázzák a talajt.

 

Komposztálj, ne égess

 

Amennyiben mégis összegyűjtjük az avart, akkor a legjobb hasznosítás a levelek komposztálása. Igaz, hogy a különböző levelek eltérő idő alatt bomlanak le, azonban általános tévhit, hogy a dió vagy vadgesztenye levele nem komposztálható, mert az abból keletkezett komposzt nem hasznosítható. A különböző faleveleket nyugodtan egybe rakhatjuk a gyűjtőládákba és érdemes a tavasszal vagy nyáron levágott füvet is mellé dobni, mert a szakemberek szerint azzal nagyban meggyorsítható a komposztálási folyamat.

 

 

Az avarégetés rossz beidegződés

 

Sok helyen még mindig az az elterjedt szokás, hogy az összegereblyézett leveleket elégetik. Azonban nem csupán bosszantó, amikor a friss levegőjű őszi napon beteríti a szomszéd füstje az utcát, hanem rendkívül káros az egészségre is.  A Levegő Munkacsoport tájékoztatása szerint egy átlagos levélkupac égetése során keletkező anyagok – köztük szén-monoxid – azonnal fejfájást, szédülést, émelygést, látás- és hallásképesség csökkenést is okozhat. Hosszútávú hatásai között pedig a koszorúerekre gyakorolt kártékony hatását, a szívinfarktus kockázatának növekedését, valamint rákkeltő, immunrendszer károsító hatását érdemes kiemelni.

Egyetlen kupac avar elégetése cca. 90 millió köbméter levegőt szennyez el egészségügyi határérték felett. Ez ma egy közepes település teljes légköre egy őszi estén.

 

 

Az avarégetés szabályozása

 

Hazánkban az önkormányzatok egyénileg szabályozhatják az avarégetést a környezet védelméről szóló 1995 évi LIII. törvény alapján.

 

Kt.48. § (4) A települési önkormányzat képviselő-testületének hatáskörébe tartozik:

b) a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, valamint az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítása

 

Amennyiben egy településen az önkormányzat nem alkot rendeletet az avarégetésről, alapértelmezésben a tevékenység tilos, ha pedig alkotott rendeletet, az abban előírtakat kell betartani.

 

 

A levegő védelmét szabályzó 306/2010-es kormányrendelet további rendelkezéseket tartalmaz az avar és kerti hulladék égetés hatósági ellenőrzésével, bírságolásával kapcsolatban. Az eljáró hatóság az illetékes járási hivatal hatósági osztálya, a kiszabható bírság magánszemélyeknél pedig 100 000 forint is lehet.

 

Budapest területén rendeletileg tiltott az avar és kerti hulladék égetése.

 

További információ: https://www.levego.hu/egyeb/avaregetes/

Címkék: avarégetés / komposztálás / szabályozás