Duna panoráma tanösvényt avattak Gönyűn

Forrás: turizmus.com, gonyu.hu
Kép: https://commons.wikimedia.org

Június 1-jén a Duna Panoráma Tanösvényt a Győr-Moson-Sopron megyei Gönyűn.

Az európai uniós, valamint hazai pályázati forrásból megvalósult új attrakciók miatt további kirándulókra számít a település.

A projekt, melyben a turisztikai menü is létrejött az Európai Unió és hazánk társfinanszírozásával valósult meg.

Az Interreg-projekt keretében kialakított Duna Panoráma Természetvédelmi és Helytörténeti Tanösvényen interaktív, magyar és angol nyelvű táblák vezetik a látogatókat először a madárösvényen, aztán a Duna-parti sétaúton át egészen a pihenőpontig. Készült film, mobiltelefonos applikáció és letölthető egy mese Gönyűről. A gyerekek a táblákba épített játékokat is használhatják.

 

 

A kilátópontról panorámatávcsövön keresztül megfigyelhetőek a víz fölött szálló madarak. A tematikus, hajós játszótér ráhangol a megújult épületbe került helytörténeti kiállításra, ami a helyi hajósok relikviáit mutatja be. Az épület felújítása szintén a projekt keretében valósult meg.

Az új attrakcióknak köszönhetően várhatóan sokan jönnek majd Gönyűre a környező településekről, megállnak egy rövid pihenőre az Eurovelo 6 kerékpárúton haladó turisták, és a víz felől is érkezhetnek érdeklődők.

 

Számos fejlesztés az SKHU/1601/1.1/258 azonosítószámú projekt keretében készült el a településen. De Gönyű Község Önkormányzata és a Gönyűi JHorgász Egyesület mellett további partnerek is dolgoznak a projekten.

Céljuk a természeti és kulturális örökség megőrzése a Duna mindkét oldalán, és a megőrzés mellett az értékek erőforrásként való felhasználása a vidékfejlesztés érdekében. A projekt a Natúrparkok filozófiáján alapszik, melyek célja a természeti és kulturális örökség védelme, a környezetvédelmi oktatás, a vidékfejlesztés és az idegenforgalom formálása. A megvalósítás módszertanát az Által-ér Vízgyűjtő Helyreállítási és Fejlesztési Szövetség biztosítja, amely egyike a Gerecse Natúrpark alapító tagjainak. A megvalósítási terület legnagyobb része a NATURA 2000 védett területhez tartozik. A projekt megvalósításán természetvédelmi és állami intézmények dolgoznak, 20 szlovákiai község, 30 magyarországi község, egyesületek, vállalkozók és a helyi lakosok.