Bővül és fejleszt a Körös-Maros Nemzeti Park

Forrás: MTI

Több mint egymillió eurós fejlesztés kezdődik márciusban Békés és a romániai Bihar megyében, amelyet az Interreg V-A Románia-Magyarország programban valósítanak meg.

Orosz Tivadar, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BMKIK) elnöke elmondta, a projekt összköltsége 1,1 millió euró, amelynek a legnagyobb részét, 630 ezer eurót a Körös-Maros Nemzeti Park (KMNP) használhatja fel. A KMNP egyebek mellett a szarvasi látogatóközpontban egy új, 240 négyzetméteres oktatási létesítményt épít, fejleszti a meglévő túraútvonalakat, és a Sebes-Körösön egy tízállomásos élővíz-túrautat alakít ki – tette hozzá.

 

Bihar fejlesztes

 

A projekt két év alatt valósul meg, és a BMKIK – amely öt százalék önerővel járul hozzá a programhoz – turisztikai infopontot működtet Békéscsabán, ahol népszerűsíti a fejlesztést, illetve konferenciákat és workshopokat rendez a békési megyeszékhelyen, valamint Aradon és Nagyváradon. Román oldalon Vársonkolyos környékén hoznak létre egy erdei iskolaként és információs központként működő létesítményt, valamint az ott lévő barlangok népszerűsítésére alakítanak ki túraútvonalat – mondta el a romániai pályázó, a Don Orione Alapítvány elnöke, Mihai Fecheta.

Kifejtette, főként a fiatalokat szeretnék környezettudatosságra és a természet szeretetére nevelni, illetve növelni a vendégéjszakák számát.

Címkék: Körös-Maros Nemzeti Park