Bor – MÁDmor – Utazás Tokaj-Hegyalja szőlővesszei körül

Forrás: Flatsker Anett
Kép: Flatsker Anett

Tokaj-Hegyalja számunkra egyenlő a borkultusszal, neve hallatán a legtöbben a boltok polcain dizájn üvegekben sorakozó aszúborokat vizionálják.

A puttonyszámok mögé lesve, arcunkat a ress tokaji levegőn megszellőztetve szembesülhetünk igazán azzal, mi értéket rejtenek a sátorhegyek között megbújó kis települések, ahol nem csupán az aranyló nektárokat palackozzák, hanem az utóbbi évek áldozatos munkájának köszönhetően turisztikai értékké emelték a terület természeti és kulturális kincseit is.

 

Mád – Nyúlászó dűlő

 

Made in Mád

„Ma ád Isten szerencsét e tájon” – Mád, Szerencs és Tállya településekre utal a Mád településhatár mögött magasodó kőszikla felirata, mely’ szívmelengető sorok a helybéliek világlátását éppúgy tükrözik, mint az értékeik megbecsülését, gondozását és szorgalmas munkamoráljukat.

 

Mád – Nyúlászó dűlő, főút menti szakasz.

 

A korai szőlőmunkálatok már megkezdődtek Tokaj-Hegyalján.

 

A Tokaj Történelmi Borvidék Világörökségi helyszínén 8 éve alakult bor- és gasztrokulturális cégcsoport helyi egységeinek köszönhetően minden igényt kielégítő időtöltésben részesülhetnek a kirándulni, relaxálni vágyók, mi több az aktív túrák kedvelői is megtalálják számításukat.

 

Mád faluközpontjában a katolikus templom ékíti a teret.

 

A település történelmi, bor- és kulturális hordereje okán napjainkra végtelen hosszan lehetne sorolni a térséghez kapcsolódó büszkeségeink sorát. Messze földön híres aranyló nedűnket fejedelmek használták szövetségesek „édesgetésére”, nagykirályok foglalták dicsérő szókoszorúba világszerte, hercegek akarták országhatáron túl megnemesíteni, de orvos, filozófus és alkimista is aranyként aposztrofálta értékét.

 

Az Első Mádi Borház és Bisztró borkínálata.

 

A fővárostól 3 órányi autóútra fekvő Mád szőlőterületeire a dűlő szelekció jellemző. A szemkápráztató egységben sorakozó szőlősorok között már március idusán szőlőmunkások ténykednek, a területek között húzódó aszfaltozott dűlőutak pedig nem csupán a hatalmas munkagépeknek tesznek jószolgálatot, kiváló terepet kínálnak a kerékpáros és gyalogos kirándulók számára is.

 

A Nyúlászó dűlő kiváló aszfaltútján kerékpárral, gyalog, de bérelhető golfkocsival és quaddal is lehet közlekedni.

 

A magyar vándoroknak jellemzően nincs ellenére, ha a kellemes kirándulást jóféle „koszttal” és ínycsiklandó borokkal koronázhatják, mely’ igényüket Mádon nem csupán a helyi pincészetek tudják kielégíteni.

 

Az Első Mádi Borház és Bisztro “bor-kísérő” falatjai.

 

A Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet aranyló nedűje.

 

A Gusteau Étterem bor-ételpárosításának egyike Mád környéki alapanyagokból.

 

 

A településen mára kitűnő négy csillagos szálloda, mi több, interaktív, gasztroforradalmi, borfókuszú étterem is több napos időtöltésre csábít.

 

A Gusteau Étterem és Grill a Szent Tamás Birtokon fogadja a gourmand vendégeket.

 

 A Gusteau Étterem alagsorában játékos, kiterjeszett valóság eszközökön ismerkedhetnek a vendégek a minőségi borkészítéshez szükséges tevékenységekkel: pl. az aszúszemek válogatásával vagy a szőlőmetszéssel.

 

A kellemes lazulós lehetőségek mellett van azonban Mádon még valami. Egy nagy szelet a magyarországi zsidó történelemből, mely’ szívfacsaró emléket hordozó épület egyben építészeti kuriózum is. Az 1795-ben épült mádi zsinagóga hazánk legrégebbi zsinagógája, egyedülálló litván és lengyel zsinagógák mintájára készült, barokk és copf díszítéssel. A térség egyetlen zsinagógája, ahol még zajlanak szertartások. A hányatott sorsú épület a második világháború után az enyészeté lett, 2000-ben kezdték felújítani, amikor is visszaállították eredeti állapotába. 2004-ben készült el, 2005-ben Európa Nostra díjat kapott. Jelenleg a világ 100 legszebb zsinagógája között szerepel.

 

A mádi zsinagóga emblematikus zsidó kulturális emlékhely, ahol megkülönböztetnek férfi és női bejáratot, illetve női karzat is épült.

 

A zsinagóga festésének alapszíne sárgásbarna, a díszítések vörösesbarna árnyalatúak.

 

A zsinagóga tóraépítménye 1811-ben épült.

 

A mellette álló Rabbi Ház anno rabbi képző iskola volt, falain a mádi zsidóság történetén kívül a kóserságról is tájékozódhatnak az odalátogatók, mi több, tableteken keresztül ismerkedhetnek a zsidó kultúrával is. Az épület mára zsidó közösségi ház is egyben, a felső szintjén szálláshely működik a „gyökérturizmus” okán Mádra érkező zsidóság igényeinek kiszolgálására.

 

A mádi Rabbi Ház.

 

A Csodarabbik útja zarándokút a Mádi Rabbi Háztól indul.

 

Induljunk akár egy vagy több napra Tokaj-Hegyalja legkiemelkedőbb kincseinek feltérképezésére, tervezzünk mozgalmas kirándulós napot, kultúr-kirándulást vagy gasztrokalandot, semmiképpen se hagyjuk ki MÁD izgalmas, fiatalos, figyelemreméltó körültekintéssel tervezett kuriózumait!

 

 

Bor kisokos – Tudta-e?

 • A szőlő tenyészidőszaka Tokaj-Hegyalja térségében a leghosszabb.
 • A legkiválóbb minőség érdekében a helyiek október végén szüretelnek, sőt, sokszor novemberig is elhúzzák a szüret idejét.
 • A Bodrogközből fakadó pára okán különlegesek a térség borai.
 • 5 puttonytól felfelé prémium minőségű borról beszélhetünk.
 • 1 puttony: 27 liter, a gönci hordó: 136 liter, 5 puttony=1 gönci hordó
 • Az aszú szemeket egyenként, kézzel kell lecsipegetni a fürtről.
 • A penészes aszúszem penicillin tartalma magas, emiatt penicillin érzékenyeknek TILOS az aszú esszencia fogyasztása!
 • 1461 nap szükséges ahhoz Tokaj-Hegyalján, hogy a tökéletes aszúszemekből bor legyen.

 

A mádi zsidóságról:

A településen a 17. században kereskedelemmel és szőlőtermesztéssel foglalkozó zsidó családok telepedtek le. Kultúrájuk megerősödésével létrehozták a Szent Egyletet (Hevra Kadisa), mely szervezet jótékonysággal, beteg gyógyítással, temetkezési szertartásokkal foglalkozott. A zsidó hitéletet eleinte házaknál, imaházaknál gyakorolták, majd az 1789-ben megépült zsinagógában. A helybéli zsidó közösség Mád társadalmi életében is tevékenyen részt vállalt, mi több egyes családok a borkereskedelemben is komoly hírnévre tettek szert.

A 2. világháború előtt majd 1000 lelkes mádi zsidóközösség ténykedett a településen, azonban az eleinte Sátoraljaújhelyi gettókba gyűjtött, majd Auschwitzba deportált családok csekély túlélői közül többen az Egyesült Államokba emigráltak. Mindennek ellenére a mai napig ápolják mádi örökségüket.

 

Tudta-e?

 • 613 parancsolat van a zsidó vallás szerint, melyek között súlyoznak a hívők: az adományozás például előkelő helyen áll.
 • A zsinagóga nem templom a zsidók számára, sokkal inkább közösségi ház, mely’ a jeruzsálemi szentélyt szimbolizálja.
 • A zsidók halottaikra nem virággal, hanem egy kaviccsal emlékeznek.

 

 

MÁD Program-lehetőségek – Ajánló:

 

Szálláslehetőség:

 

Mád 4*-os szállodája a Hotel Botrytis, ahol jelenleg 6 szoba és 2 apartman szolgálja a vendégek kényelmét. Az elkövetkező időszakban a  wellness és gyermekbarát szolgáltatásokat is kínáló exkluzív boituque hotel további szobákkal bővül majd.

Bővebb információ: http://hotelbotrytis.com/

Szállásfoglalás: info@hotelbotrytis.hu

 

 

 

 

Kulináris élmények:

 

Gusteau Kulináris Élményműhely, mely’ kreatív borkonyha a borokat fókuszba helyezve kínál exkluzív fogásokat. Specialitásuk: borebédek, borvacsorák, ahol szakavatott borászok vezetik be a vendégeket a borkészítés rejtelmeibe. A kulináris élmények mellett az Aszúház és Bortrezor gazdagítja a mádi kulinária élményt, előbbiben az interaktív, kortárs alkotásokon keresztül bárki részese lehet a szőlőben végzendő feladatoknak, míg a Borterzorban az aszú mellett muzeális értékű borválogatást csodálhatnak az odalátogatók, továbbá borkóstolásra is lehetőség nyílik.

Az interakítv kiállítás megtekintése: 2000 Ft/fő, a borkóstolás: 4000 Ft/fő

 

 

A Szent Tamás Birtokon működő Grillház egyedi gourmet kalandra hív: a vendégek mogyoróhéjon pörkölve, saját igényeikre szabva készíthetik el ínyenc grill-fogásaikat. A parázs-asztalok egyedülálló élménye minimum 10 fő esetén, előre megrendelt menüvariációkkal kecsegtet.

 

 

Az Első Mádi Borház és Bisztró elsősorban a mádi borászok munkájának gyümölcsét hivatott bemutatni, mely’ különleges italokat helyi alapanyagokra fókuszált, igényes bisztrókonyha egészít ki. Extra szolgáltatásként a helyszín információs pontként is üzemel: aktív turisztikai programok szervezésén túl szállás, szórakozás témájában is széleskörű tájékoztatásra számíthatnak a betérő vendégek.

 

Programkínálat:

Kerékpártúra – piknikkel és borkóstolóval (11 000 Ft/fő)

Gyalogtúra piknikkel és borkóstolóval (8500 Ft/fő)

A programok borkóstoló nélkül is igénybevehetők.

 

Első Mádi Teniszklub – teniszpályák foglalása (2500 Ft/óra)

 

 

Látnivalók Mádon:

Nepumuki Szent János szobor

Plébánia

Katolikus templom

Református templom

Barta pincészet (Rákóczi Júlia és Aspermont Gróf kastélya volt)

Zsinagóga, rabbiház, zsidótemető

Zimmermann ház

Borsay kastély

Kecskefarm

Szappankészítő

Geoproduct kőtelep (kövek a gyógyításban, szépségiparban, növényvédelemben,

építészetben)

 

Konferencia, oktatás, rendezvények:

Az Oktatási Központ 100 fő befogadására alkalmas. A helyszínen konferenciák, képzések, céges rendezvények, esküvők, zártkörű party-k megrendezésére is van lehetőség. Az épület 80-100 férőhelyes pincével és terasszal rendelkezik, és sátortető felállítására is lehetőséget kínál. További információ: Bányai Gábor – 06 30 422 2270, E-mail: banyai.gabor@botrytis.hu

 

 

 

Címkék: Bejárható Tokaj-Hegyalja / Mád / Tokaj-Hegyalja / Tokaji bor