Az egészséges ló egészségvédelme

Forrás: Kelemen Zoltánné - Alsóhegyi Tarka Major Kft.
Kép: Kelemen Zoltánné - Alsóhegyi Tarka Major Kft.

Váratlanul érhet minket, ha lovunk hirtelen megbetegszik vagy sérülés éri. A gyors és szakszerű reakcióhoz elengedhetetlen, hogy tudjuk, mi a teendőnk stresszes (vész)helyzetben.

A baj sajnos néha a másodpercek töredéke alatt is bekövetkezhet, a különböző sérüléseink ellátása megfelelő felkészültséget igényel, természetesen a megfelelő eszközökkel. Otthonunkban a legtöbb esetben található egészségügyi doboz, melyben minden emberi ellátáshoz szükséges eszközt és gyógyszert megtalálunk szükség esetén. Autónkban is kötelező tartanunk elsősegély dobozt, melyben azok a legalapvetőbb felszerelések lapulnak, amivel baleset esetén a mentők kiérkezéséig segítséget nyújthatunk. Ennek tartalma szigorúan, szakemberek által összeállított gyógyászati felszerelésekből áll, kikerülhetetlen szabály vonatkozik bontatlanságára is.

 

Hasonlóra lenne szükség a lovardákban is. Lovas versenyeken, rendezvényeken nem csak az emberek, de az állatok egészsége érdekében is elengedhetetlen az orvosi felügyelet! Az istállókban is célszerű jól látható helyre kifüggeszteni az elsősegély hívó számokat, bármikor szükség lehet rá és sokszor minden másodperc számít.

 

 

Lovas elsősegélydoboz

 

Lovaink számára is kapható speciálisan összeállított elsősegély doboz, a leggyakoribb, egyszerű sérülések ellátásához. Versenyekre, túrákhoz, lószállításhoz is találhatunk kisebb, akár vízálló tasakos elsősegély-felszerelést, amit könnyen a nyeregtáskában is vihetünk magunkkal a patakaparó és a mindig szükséges bicska társaságában. Legszükségesebb elemei elsősegélykészletünknek: a ragasztószalag, a gyorsfásli, a kötözőfásli, a sebtapaszok különböző méretekben, a steril fecskendő, a sebtörlő kendő, a steril mull lap, a lázmérő, a steril csipesz és a kesztyű. Fontos, hogy a felhasznált, felbontott tartozékot a lehető leghamarabb pótoljuk, ellenkező esetben biztosan jó barátunk lesz Murphy, miszerint két ugyanolyan ellátást igénylő sérülésünk lesz egymás után rövid időn belül.

 

 

Általános egészségügyi értékek

 

Minden lovas számára hasznos, ha emlékezetébe vés néhány alapvető egészségügyi értéket, mely’ jól jöhet, ha lovunk bágyadtnak és betegnek tűnik.

 

A ló testhőmérséklete nyugalmi állapotban 37,5-38 °C, tehát 40 °C körüli testhőmérséklet már magas láznak minősül. A lovaknál a testhőmérsékletet a végbelükben szokták megmérni. Szintén rossz jel, ha a végtagok – fül és lábvégek – érezhetően lehűlnek.

 

Légzésszáma nyugalmi állapotban 10-16/perc, ez az orrnyílások mozgásán könnyen megfigyelhető. Fizikai terhelést követően megnő a légzésszám, azonban ez rövid idő elteltével visszaáll a normális értékre.

 

Pulzusszáma normál esetben percenként 28/40, melyet az alsó állkapocs szárának belső felére szorított ujjal tapintjuk ki. Amennyiben ezektől az alapértékektől eltérnek lovunk egészségügyi mutatói mindenképpen érdemes értesíteni az állatorvost, még akkor is, ha nem feltétlenül életveszélyről van szó.

 

 

Lovaink érzékeny gyomrú állatok, az otthoni, házi patikánkban található emberi gyógyszerekkel ne kísérletezzünk betegség esetén! Természetesen a gyógyszerek adagolása is eltérő lehet, hisz lovaink testsúlya többszöröse a miénkének. Ebben az esetben is nagyon fontos, hogy a ló nem tud hányni, így a felelőtlenül beadott gyógyszer csak állatorvos által, szondázással távolítható el az állat gyomrából. Ne kísérletezzünk, ha nem tudjuk megállapítani a baj okát.

 

Éves kötelező állatorvosi vizit

 

Az állatorvossal való találkozást semmiképpen nem kerülhetjük el, hiszen egy egészséges lónak is szüksége van alapimmunizálásra, az éves oltásaira és a féreghajtásokra. Ebben az esetben is az állatorvosunk nyújthat segítséget, hiszen minden évszakban más és más hatóanyagú szerre lehet szükségünk. Ilyenkor érdemes megnézetni a ló fogait is, mert azok akár rendellenesen is kophatnak, megnehezítve ezzel a lovak számára a táplálkozást. Az állatorvos általában bódításban, a szájat szájterpesszel nagyra nyitva, egy fogreszelő segítségével egyszerűen korrigálni tudja a problémát.

 

 

Bármennyire is jó egészségnek örvend lovunk, mindenképpen javasolt felkészülni vészhelyzet esetére: jó ha kéznél van állatorvosunk telefonszáma, valamint egy felfokozott, sürgős helyzetben nagyon hasznos lehet egy előre átgondolt „vészforgató könyv” is.