A természetjárás pozitív hatásai

Forrás: Bejárható Magyarország Program Szakmai Műhely - Ilycsin Zsuzsa

Napjainkban az emberek több mint fele nyüzsgő nagyvárosokban él. Egyre többen szenvednek különböző mentális problémáktól, melyekre a természet közelsége az egyik legjobb orvosság.

Kissé elcsépeltnek tűnhet, hogy a mozgás mennyire fontos része az ember egészségének, azonban mind többen teszik a tudományos kutatások célkeresztjébe az aktív időtöltés sokrétű és pozitív hatásait.

 

Talán meglepő – de ugyanakkor igen jó hír -, hogy nem is kell annyira sok időt és energiát áldoznunk rá, mint gondolnánk, így azoknak is beleférhet az életritmusába, akik saját bevallásuk szerint is sokat dolgoznak, túlsúllyal küzdenek, vagy a család körüli teendőkben havazódnak el. Agyi működéseink folyamatát a kutatások szerint számos esetben pozitívan befolyásolja akár egy rövid séta is a friss levegőn.

 

Viszlát negatív gondolatok és stressz!

A Proceedings of the National Academy of Science publikálta tanulmány azt vizsgálta és igazolta, hogy a természetben töltött idő csökkenti a gyötrő és negatív gondolatok előfordulását. Amikor a friss levegőn túrázunk, lehetőségünk van a természetre hangolódni, megélni az adott pillanatot és ahogyan ékes magyar nyelvünk fogalmaz “kiszellőztetni a fejünket”.

 

shoes-1940249_960_720

 

A mindennapjainkat megnehezítő aggódás és stressz depresszióhoz, szorongáshoz és más viselkedési zavarokhoz vezethet, ám a tudósok kimutattát, hogy ha minimum 150 percet töltünk hetente a természetben, akkor ez pozitívan befolyásolhatja gondolkodásunkat és viselkedésünket. A pozitív változásokat pedig a későbbiekben is kamatoztathatjuk munkánk vagy egyéb hétköznapi teendőink során, ugyanis a szabadban eltöltött óráknak bizonyítottan kimutathatóak a hosszú távú hatásai.

 

Egy másik kutatás – melyet Ruth Ann Atchley and David L. Strayer pszichológusok végeztek – kimutatta, hogy a kreatív probléma megoldó képesség szignifikánsan növekedett azoknál, akik a modern technológia világából kiszakadva, az őket körülvevő természettel ismét kapcsolatba kerültek.

 

adventure-1868092_960_720

 

A kutatásban részt vevő személyek négy napig túráztak a természetben, ez idő alatt nem használhattak semmilyen modern technikai eszközt. Mindeközben olyan feladatokat kellett megoldaniuk, melyek kreatív gondolkodást és komplex probléma megoldást igényeltek, s az eredmények alapján, a résztvevők szóban forgó képességei 50%-al javultak.

 

A folyamatos városi zaj, a technikai eszközeink folyamatos jelenléte szegényes kognitív működést eredményezhetnek. A kognitív működés nem más, mint az észlelést, érvelést és emlékezést felölelő gondolkodási folyamat. A tanulmányok is azt támasztják alá, hogy egy hosszú séta a természetben megnyugtatja, kikapcsolja az ember elméjét, fokozza a kreatív gondolkodásunkat és csökkenti stressz-szintünket, amivel rengeteg mentális és fizikai betegséget is megelőz.

 

Az aktív testmozgás során szervezetünk boldogsághormonokat, endorfinokat termel, így amellett, hogy testünket is karbantartjuk vele, a kedvünkre is igen jó hatással van!

 

A túrázás jótékony hatásai a figyelemzavaros hiperaktivitással küzdőknél…

 

A figyelemzavaros hiperaktivitás – más néven ADHD – gyermekek millióit érinti a világon, de felnőtt korban sem kizárt az előfordulása. Az ezzel küzdő egyéneknél gyakori az önértékelési zavar, a problémás családi kapcsolatok és a rossz iskolai teljesítmény is. A koncentráció zavaros és gyakran impulzív viselkedésű gyermekeket gyakran vonják be gyógyszeres kezelésekbe, ám egy új vizsgálat rávilágított arra, hogy ezek a tünetek gyakran gyógyszerek nélkül is orvosolhatóak azzal, ha ezek a gyermekek több időt töltenek a természetben.

 

forest-386751_960_720

 

A friss levegőn, zöld környezetben végzett tevékenységek pozitívan befolyásolják a gyermekek viselkedését, ennek hatására jobban tudnak koncentrálni és feladatokat megoldani. Továbbá a túrázás agyunk azon részeinek fejlődését is befolyásolja, melyek a feledékenységért felelnek, így akár még a memóriazavarokat is pozitívan befolyásolhatja vagy akár meg is előzheti azokat.

 

man-1461909_960_720

 

Mint láthatjuk a hétköznapi problémáktól kezdve egészen súlyos esetekig is bizonyítottan jótékony hatással van a friss levegőn eltöltött aktív testmozgás, így ne féljünk túrabakancsot húzni és kicsit megdolgoztatni a téli időben kevésbé használt izmainkat.

 

Feledkezzünk meg a modern technikai eszközeinkről és a rohanó világunkról pár órára és próbáljuk meglátni, értékelni a természet csodáit!

 

További információk:

 

Nature experience reduces rumination and subgenual prefrontal cortex activation

http://www.pnas.org/content/112/28/8567.full.pdf

 

A Potential Natural Treatment for Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder: Evidence From a National Study

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1448497/

 

Creativity in the Wild: Improving Creative Reasoning through Immersion in Natural Settings

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0051474

Címkék: gyógyító hatás / kutatások / természet / tudástár