A téli Balaton – Balatonalmádi szemszögéből

Forrás: Flatsker Anett
Kép: Flatsker Anett

Akármennyire is nyári célpontként tartjuk számon, hazánk legnagyobb állóvize szívét-lelkét kiteszi, hogy négy évszakos lehessen, adjunk hát esélyt neki, tegyük próbára!

A tél legfagyosabb hónapjaiban a látnivalók weboldalai sorra a zárt kapuikat hirdetik, a parton alvó, lefóliázott bódék számolják a napokat a szezonig, a cukrászdák, kávézók, éttermek közül is csak elvétve néhányban pislákol a kiszolgálás reménye.

 

A Balatonalmádi strand az Öregparkon keresztül közelíthető meg.

 

Máshonnan nézve azonban a parton nem érnek egymásba az autók és nincsenek embertömegek az utcán, vagyis a nyáron bújkáló élővilág uralja ilyenkor a területet. A háborítatlan Balaton vize varázslatos, a hőségben felkavarodott iszapos színe miatt sosem látni azokat a színárnyalatokat, amivel ilyenkor megajándékoz. A parton a hórétegben ezernyi madárlábnyom jelzi: szó sincs itt a kihaltságról, ebben az évszakban az emberek helyett a madárvilág élvezi a terület értékeit.

 

Vadkacsa kolóniák sokasága keres télen oltalmat a Balaton sűrű nádasaiban.

 

Aki wellness programra, netán konferenciára érkezik a tóhoz, azok számára is érdemes olykor kilépni a szálloda ajtaján, még ha nehéz is kikerülni a svédasztal és a melegvizes medencék bűvköréből.

 

Balatonalmádi – Vörös homokkő tanösvény

Az északi-parti település fecskekolóniáiról és vöröskő bányászatáról híres, mindezekkel azonban akkor szembesülünk, ha végigsétáljuk a városon keresztülfutó ösvények egyikét.

 

A balatonalmádi vasúti felüljárót közadakozásból állították helyre 1992-ben.

 

A hat kilométeres Vörös homokkő tanösvényt tűzzük zászlónkra, amihez sajnos mindössze egy apró rajz áll támpontként rendelkezésünkre, de a metsző hideg sem tart vissza attól, hogy nekivágjunk a kék háromszöggel jelzett útnak. A város szívéből induló túra eleinte séta kategória, majd meredek hegymenetbe vált, az Óvári messzelátó felé haladva a kacskaringós utcákon.

 

A városon több turistaút fut keresztül, többek között a Kéktúra útvonala is.

 

Nem klasszikus kirándulás ez számunkra, utcáról utcára battyogunk, ahol a megszokott erdei miliő helyett vörös homokkőből készült kerítések, épületek, helyi látványosságok keresztezik utunkat, a hátunk mögött pedig a Balaton látképe festi szürkére a képzeletbeli vásznat.

 

Kilátás a fenséges téli Balatonra.

 

Az Óvári messzelátóig érdemes a levegőt beosztva, egyenletes tempóban haladni, ott azonban a pazar panoráma igazán különleges keretet kínál a szusszanáshoz. Az utak a havas időjárás ellenére is gondosan karbantartottak, a Batthyány utca alatt kitáblázott, felfestett, letakarított bringaút is rendelkezésre áll, Balatonalmádi láthatóan komolyan veszi a kerékpárosbarát várossá fejlődés tervét.

 

Az Óvári messzelátó Dr. Óvári Ferenc ügyvédről, országgyűlési képviselőről kapta nevét, aki sokat tett a vasúthálózat kiépítéséért és a kilátó létrehozásáért.

 

Habár a kék háromszög jelzést kellene követnünk, kíváncsiságből a sárga háromszög útjára térünk, ahol a vörös homokkő feltárás tulajdonképpen egy erdei ösvény kezdete, a kiserdőt átszelő út a családi házak mentén haladva ragyogó sétaterep.

 

Vörös homokkő feltárás. Itt, a Batthyány utcában volt az almádi vöröskő-bányászat központja egykor.

 

Sárga háromszög jelzés – erdei sétaút.

 

Visszatérve a kék hármoszög jelzésre a Régi mozdony alatt átsuhanva lefelé, a part irányába visz utunk, újfent az apró almádi utcácskák között kanyarogva, egészen az Öregparkig.

 

A gőzös 1909. és 1969. között közlekedett Veszprém és Alsóörs között.

 

A Szent Jobb kápolna a kék háromszög jelzésű ösvény egyik megállópontja.

 

A Kerekeskút is “látványosság”, habár lelakatolt állapota okán semmit sem látni belőle.

 

Az Öregpark 10 hektáros területére az 1880-as évektől kezdve ültettek fákat, a legértékesebb fasorait azonban 1903-ban telepítették. A Balatonpart egyik legnagyobb és legszebb parkja ez, mely minden évszakban káprázatos látványt nyújt.

 

Itt sem követjük szigorúan az ösvény leírását, sokkal inkább vonz a part szépsége, ahol elképesztő számú vadkacsa és sirály merészkedik közel az emberekhez. Habár csontig hatoló a jeges szél, egészen a mólóig sétálunk.

 

A Balaton vizének színe nem lehetne már ennél különlegesebb, élővilága olyannyira megkapó, hogy már csak ezért is érdemes autóba ülni és 3D-ben megcsodálni: