2018-as eredményeiről számol be a Magyar Vitorlás Szövetség

Forrás: www.hunsail.hu

Indul a „Vitorlázz Itthon – A felfedezés élménye” weboldal, lezárultak a vitorlás élményturizmus fejlesztését célzó, uniós forrásokból megvalósuló fejlesztések.

Jelentős lépést tett a Magyar Vitorlás Szövetség az egyik legfontosabb célja felé, amelynek keretében még vonzóbbá teszi a vitorlázást, mint aktív turisztikai célpontot. A túravitorlázás intermodális megállóhelyei, kikötő-fejlesztései (GINOP 7.1.2.-15-00007 számú) projekt keretében összesen 199 darab új hajót kaptak a hazai vitorlásklubok, lezárult a kikötő-minősítési rendszer kialakítása és a „Vitorlázz itthon – A felfedezés élménye” turisztikai portál fejlesztése. Az Európai Unió támogatásával megvalósult fejlesztés összköltsége 640,7 millió forint volt.

 

 

Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSz) főtitkára rámutatott: a hazai vitorlás eszközpark minőségi és mennyiségi fejlesztése elengedhetetlen feltétele annak, hogy a sportág mindenki számára elérhetővé váljon, valamint az élményszerzési céllal használni vágyók nagyobb tömege juthasson hozzá modern, erre a célra alkalmas eszközökhöz.

 

A fejlesztés eredményeként az elmúlt két évben az MVSz megbízásából eljáró Magyar Vitorlás Akadémia NKft. 199 darab kishajót szerzett be, összesen 420,5 millió forint értékben. A kishajók beszerzése 2018. október 4-ig lezárult. Az eszközök kihelyezése a Balaton, valamint további öt hazai kisebb, a vitorlás desztinációhoz tartozó tó mellett megtörtént. A kisebb tavakon a rövid egy napos vitorlástúrák elérhetővé tétele mellett kiemelt cél a sportág megismertetése, megszerettetése, valamint a tanfolyamok biztosítása.

 

Az európai uniós támogatás segítségével több évtizedes elmaradást sikerült megszüntetni a Balaton vízterületén és partján található kikötői infrastruktúrák rendszerezésére szolgáló minősítési rendszer kidolgozásával. Ebben a kikötőket öt csoportba sorolták, amelyek csillagokat (KÉK CSILLAG) kaptak egy egytől-négyig terjedő skálán. A besorolás szintje attól függ, hogy a vizsgálati szempontokban részletesen leírt feltételekhez viszonyítva milyen – százalékban kifejezett – eredményt ér el az adott kikötő. 40 százalék alatti teljesítés esetén a kikötő nem juthat csillaghoz.

 

Szintén uniós forrásokból valósult meg a vitorlás túraútvonalak fejlesztését célzó projekt. Ennek keretében a Magyar Vitorlás Szövetség olyan, jutalmazásra és nyilvántartásra, valamint teljesítmény-összehasonlításra épülő rendszert épített fel, amelynek lényege, hogy egy időben, de egymástól függetlenül növekedni tudjon a vitorlázók túraaktivitása. Az ehhez kapcsolódó „Vitorlázz itthon – A felfedezés élménye” turisztikai portál főbb feladatai közt szerepel a túravitorlázás népszerűsítése túraútvonal-ajánlatok bemutatásával, a helyi turisztikai attrakciók, rendezvények bemutatása és nem utolsó sorban a helyi, turisztikai, kulturális vagy éppen vitorlázással kapcsolatos hírszolgáltatás.

 

A turisztikai portál biztosít felületet a Vitorlázz itthon kedvezménykártya-rendszernek, amelynek előregisztrációja 2018. november 28-án kezdődött. Ennek keretében több száz kulturális, gasztronómiai, illetve vitorlázással foglalkozó szolgáltató (charter cég, hajóépítő mester, vitorlás iskola), valamint szálláshely jelenik meg, mint kártyaelfogadó partner. Ezek a szolgáltatók partnerként lehetőséget kapnak arra, hogy programjaikról, akcióikról a portál hírt adjon, valamint megjelenjenek az eddigi legteljesebb balatoni szolgáltatói listában.

 

Holczhauser András hangsúlyozta: a „Vitorlázz Itthon – A felfedezés élménye” projekt sikeres lezárásával a Magyar Vitorlás Szövetség jelentős lépést tett annak érdekében, hogy a turisztikai infrastruktúra, valamint az azt működtető hálózatok fejlesztésével elhelyezze a Balaton Régiót – mint vitorlás turisztikai desztinációt – kezdetben a belföldi, hosszabb távon pedig a nemzetközi piacon. A 640,7 millió forintos összköltséggel megvalósuló, uniós forrásokból megvalósult fejlesztések révén mostantól az ország tizenegy megyéjében válik elérhetővé a turisták számára a vitorlázás, ezzel megszólítva a népesség mintegy ötven százalékát.